Sledujte nás:

Cukry přidané vs. přirozeně se vyskytující

Zpět

Cukry rozlišujeme na cukry v potravinách přirozeně se vyskytující (ovoce, zelenina, mléko a neochucené mléčné výrobky) a cukry přidané. Mezi přidané cukry řadíme všechny mono- a disacharidy s energetickou hodnotou vyšší než 3,5 kcal/g, pocházejících z jiných zdrojů než ovoce, zeleniny a mléčných produktů. Cukry z produktů jako med, slad, melasa, sirupy, případně dvakrát a více koncentrované ovocné šťávy se započítávají mezi přidané cukry. Cukry přidané používají výrobci nebo je používáme v domácnosti za účelem zvýšení sladké chuti.

Světová zdravotnická organizace pracuje navíc s pojmem volných cukrů (free sugars). Mezi ně patří veškeré cukry přidané a cukry vyskytující se přirozeně v ovocných šťávách. Někdy se obě tyto definice směšují a do přidaných cukrů se zahrnují i cukry z ovocných šťáv.

Jak zní doporučení?

Referenční hodnota příjmu pro celkové cukry je stanovena na 90 g.

Jedná se o doporučení pro osobu s průměrnou fyzickou aktivitou při denním energetickém příjmu 2000 kcal/8400 kJ. Při jiné hodnotě energetického příjmu lze denní příjem cukrů vypočítat jako 18 % z celkového denního příjmu - tedy 0,18 * denní příjem v kJ / 17 (17 = energetická hodnota 1 g cukru). Výsledné číslo značí denní příjem cukrů v gramech. (S tímto výpočtem pracuje i program Sebekoučink, u hubnoucích a udržovacích cyklů je vzhledem k nižšímu zastoupení celkových sacharidů % cukru nižší - 15 % při hubnutí, 16 % při udržování váhy bezprostředně po zhubnutí.) Zjistěte v programu Sebekoučink, kolik cukru byste měli přijímat právě vy!  

Odborné společnosti jako např. Světová zdravotnická organizace kladou větší důraz na omezování přidaných nebo volných cukrů než cukrů celkových.

Výrobci na obalech však uvádějí vždy cukry celkové, a proto je mnohdy těžké či zcela nemožné dopátrat se čísla, které odpovídá cukrům přidaným.

Tolerovaný příjem přidaných (volných) cukrů je omezen do 10 % z celkového příjmu energie, což odpovídá 50 gramům pro osobu s průměrnou fyzickou aktivitou (odpovídající výdeji 2000 kcal/8400 kJ za den). Světová zdravotnická organizace doporučuje dokonce jako zdraví prospěšné snížit příjem volných cukrů pod 5 % z celkového příjmu energie, tedy přibližně pod 25 gramů denně.

Vedle sebe máme 3 různé hodnoty tolerovaného příjmu pro cukry 90 g, 50 g a 25 g. Jak se v tom vyznat, se vám pokusíme osvětlit v následujících odstavcích.

Proč odlišujeme přidané cukry od cukrů přirozeně se vyskytujících v potravinách?

Lidský organismus neumí rozlišit cukry v potravinách přirozeně se vyskytující a cukry přidané. Přidané cukry však představují pro organismus čistý energetický příjem. Někdy je označujeme pojmem „prázdné kalorie“. Energetická hodnota potravin s přidanými cukry výrazně převažuje nad jinou výživovou hodnotou potraviny. To je rozdíl mezi cukry přirozeně obsaženými v ovoci, zelenině nebo neochucených mléčných výrobcích. Většina populace konzumuje méně ovoce a zeleniny než je doporučováno. Ovoce a zelenina jsou významným zdrojem vlákniny, které máme nedostatek. Podobně mléčné výrobky jsou významným zdrojem vápníků a konzumace mléčných výrobků bývá obvykle rovněž nižší, než radí odborníci na výživu.

Pokud chceme zvýšit konzumaci ovoce, zeleniny a neochucených mléčných výrobků, musíme výrazněji omezit konzumaci cukrů přidaných, chceme-li dodržet limit pro celkový příjem cukrů.

Půl litru mléka obsahuje přibližně 25 g cukrů, jedno jablko 10 g, stejně tak jako jeden pomeranč 10 g. Sečteme-li jenom tyto 3 položky, dostaneme 45 gramů cukrů. Odpočtem od limitu 90 g získáme hodnotu menší než 50 g.

Vysvětlení je tedy nasnadě. Běžná denní konzumace cukrů přirozeně se vyskytujících v ovoci, zelenině a mléčných výrobcích při jejich doporučené konzumaci je vyšší než 40 g denně, proto bychom měli konzumovat méně než 50 g přidaných cukrů a příjem by se měl ještě více snižovat až k hranici 25 g, aby vznikl větší prostor pro cukry přirozeně se vyskytující v ovoci, zelenině a neochucených mléčných výrobcích.

Hodnocení (56 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

29. 01. 2017 23:04
alkoholicka: Doporučuji přečíst tento článek http://www.stobklub.cz/clanek/jak-zjistit-kolik-cukru-se-skryva-v-nasich-jidelniccich-/ . Doporučených 90 g se vztahuje k příjmu 8400 kJ, pokud máte příjem 6400 kJ, tak správně počítáte, že byste měla mít příjem cukru 67 g denně - to je finální číslo pro celkové cukry za den. Semaforek bere tuto hodnotu jako 100 % a ukazuje vám, na kolik % doporučení plníte.
28. 01. 2017 14:47
Výborný článek, pro mě je nejdůležitější poslední odstavec, ten si nacpu do hlavy :-D
27. 01. 2017 08:44
Moc zajímavý článek. Budu se k němu určitě vracet, protože najednou se všechny informace nedají pojmout. :-)
25. 01. 2017 11:33
tak koukám, že nejsem sama, kdo to musí číst několikrát, tohle jsem nepochopila :( nevím kde mi sebekoučink ukazuje denní příjem cukrů ? a jak tedy zjistím kolik jsem jich měla za den ?? když vyjdu z rady výpočtu - příjem 6400 Kj x 0,18/ 17 - tak mi vyjde 67 ,ale co teď s tím ??? odečtu od 90 a dostanu 23 - a to je tedy počet gramů cukru ? a to ten počet gramů je každý den stejný bez ohledu na to co sním ??? to mi přijde divný ?
24. 01. 2017 06:38
Sacharidy v přílohách se musejí opravdu pohlídat, to je můj důvod, proč nehubnu...
18. 01. 2017 09:08
Můj problém je chleba s přílohy.
16. 01. 2017 18:05
Myslím,že problém jsou sacharidy v přílohách. Jsme zvyklí jíst hodně příloh a málo masa a zeleniny. Hrají v tom roli i finance :-(

15. 01. 2017 19:43
Čím víc to čtu, tím míň tomu rozumím.Přitom sladké je můj veliký problém.
14. 01. 2017 16:21
Zatím vždy hodnoty cukru denně stále přepísknu, ale ne nějak fatálně
13. 01. 2017 21:12
A to jsem si myslela, že cukr není můj problém.
12. 01. 2017 20:02
Já mám ovoce 2x denně a zeleninu 3x,2x syrovou a1x vařenou.
12. 01. 2017 19:09
Dnes jsem nestihla koupit ovoce, tak jsem si dala sušenou tyčinku -údajně ze 100% ovoce bez přidaného cukru, EMCO, má to asi 21 g cukru...
12. 01. 2017 17:27
Uff, tak dnes je to nad mé chápání, budu muset číst minimálně ještě jednou
12. 01. 2017 13:00
Děkuji paní Líbě za radu, již delší dobu se snažím jíst dostatek bílkovin, ale večer mě ty chutě stále přepadají. Vyzkouším více ovoce, zeleninu mám téměř v každém jídle.
12. 01. 2017 08:29
Trochu se v těch číslech ztrácím :-(
11. 01. 2017 22:21
Denně konzumuji poměrně dost ovoce a i tak se do množství cukru pohodlně vejdu. Je ale fakt, že nepiju limonády, nesladím kávu ani čaj a jím jen bílé jogurty.
11. 01. 2017 20:58
No vždy se mi stalo, že jsem denní hodnotu cukrů přetáhla, sice ne moc, ale stále.
11. 01. 2017 18:57
to si musím ještě několikrát přečíst abych to dostala do hlavy.
11. 01. 2017 14:11
Připadá mi to zbytečně složité...
11. 01. 2017 09:25
DanaR - jez více masa a tvarohu, vajíčka, k tomu ovoce a zeleninu. Mívám v krabičce všude s sebou nakrájené jablko nebo kedlubnu a proteinovou tyčinku Excelent - chitě nemám
11. 01. 2017 09:05
Byla bych moc ráda, kdyby měl někdo dobrou radu, jak se těm chutím na sladké vyhnout a při tom netrpět :D
11. 01. 2017 08:19
Já nejvíc ujíždím na zmrzlině a bonbonech.Musím na sobě zapracovat.
11. 01. 2017 07:58
Článek k zamyšlení jak se vyhnout přidaným cukrům.
10. 01. 2017 21:12
No je to velmi jednoduché: žiadne sladkosti a kolačiky a sladké vody = žiaden pridaný cukor. 50 g cukru v novom Sebekoučinku nazbierate len
v prirodzene sa vyskytujúcom cukre v 2 dávkach ovocia a nejakom tom
množstve bielych neochucovaných mliečnych výrokov ( laktóza ) Ak sa takto stravujete, nemá význam to počítať- odskúšala som si to. Kto sa
to úči, má to prínos - jasne to ukáže, že ak chcete splniť limit, sladkosti
naozaj každý deň nemožete.Naozaj len výnimočne.
10. 01. 2017 19:41
clanek hezky, ale je to velice slozite. Ovoce mam moc rada a sladke taky.To je boj. D.R.
10. 01. 2017 19:04
Nebude to jednoduchý měsíc, ač mi připadal pro mě nejjednodušší. Článek vede k přemýšlení.
10. 01. 2017 12:21
Přidaný cukr není můj problém. Ale když jsme před mnoha lety získali zahradu se spoustou ovocných stromů, jedla jsem v sezóně "přímo ze stromu". A měla jsem pocit, že to je pro moje zdraví. Trvalo mi pár sezón, než jsem zjistila, proč vždycky v létě tolik přiberu, když mám přece tolik pohybu... Dneska jsem se hodně umírnila, přebytky mrazím a mám celý rok.
10. 01. 2017 12:13
To bude náročné.Nepotřebuji sladkosti ve formě sušenek,dortíků,koláčů,ale miluju čokoládu.Včera jsem to bez sladkého vydržela,ale k ránu mě vzbudil hlad.Dala jsem si kostičku hořké čokolády s 80%obsahem kakaa a povedlo se.Hlad zmizel a ještě se mi podařilo usnout.Pokusím se omezit i cukry v mléčných výrobcích,tedy těch ochucených.
10. 01. 2017 11:38
Jak to tady čtu, připadá mi, že nám tlouštíkům nevadí, že někteří lidi jsou hubení ale vadí nám, že oni se nemusí zamýšlet nad každým soustem vloženým do úst a přitom na tom nemají žádnou zvláštní zásluhu.:-o My tu řešíme, jestli meloun je ovoce nebo zelenina a jaké ovoce je méně sladké aby zbyla mezera pro nějaké ňam, a když sleduju ty gramy, tak ona žádná velká mezera není.Teda ani malá:-))) Holt nedá se nic dělat, hlavně zdraví:-)
10. 01. 2017 11:20
Tento článek se mi líbí, jasně navazuje na sledování cukrů v Novém Sebekoučinku se všemi důsledky, které jsem si o Vánocích zmapovala.

http://www.stobklub.cz/blog-zapis/nada/23598/
10. 01. 2017 11:14
To je hrozné, to počítání.Ovoce mám ráda, zeleninu a chleby taky.
Sladké pečivo nemusím, ale ono to asi vyjde nastejně.
10. 01. 2017 10:48
Nevíte, jak je třeba s agavovým sirupem? Někdo říká, že lžička denně neuškodí..
10. 01. 2017 10:20
Zodpovědně jsem odnesla krabici "máslových sušenek" ("zlomyslný" dárek) na sekretariát. Po tomhle článku opravdu jasné rozhodnutí.
10. 01. 2017 10:02
Potom jsou přidané cukry v pečivu a to je problém pro nás, milující chleba s máslem :-(
10. 01. 2017 09:19
Sladké moc nejím,sušenky,tyčinky vůbec,ale hořkou kávu nedám.Sladím jednou malou kostkou cukru 1x denně :-D
10. 01. 2017 08:51
Páni, jak tohle zvládnu, tedy nevím !!! Ale pokusím se omezit cukry o kterých vědomě vím !!! Ovoce mám ráda, tak proč si ho odpírat díky cukrům přidaným :-(
10. 01. 2017 08:14
takhle to zní jednoduše, ale praxe je jiná, no nic budu na tom pracovat a snad ty cukry ukočíruji

Naši partneři